31/8: Ενσωματωμένο υψόμετρο

Γιατί μέσα σ’ Αυτόν (τον Θεό) ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε... (Πράξεις Αποστόλων 17:28)

Έχεις βρεθεί ποτέ σε ψηλό βουνό; Αν προσπαθήσεις να τρέξεις τόσο γρήγορα εκεί πάνω, όσο και κάτω στην κοιλάδα, θα ξεμείνεις πολύ πιο γρήγορα από αναπνοή. Για μπορείς να προμηθευτείς με αρκετό αέρα και οξυγόνο, σε κάθε υψόμετρο, ο Θεός εξόπλισε το σώμα σας μ’ ένα “υψομετρητή”, έτσι ώστε να ξέρει τι πρέπει να αλλάξει.

Σου κόβεται η ανάσα;

Όταν ανεβαίνουμε ένα βουνό (και αυξάνεται το ύψος), η ποσότητα του οξυγόνου στον αέρα μειώνεται. Απλά, λέμε ότι ο αέρας γίνεται πιο αραιός. Αλλά χρειαζόμαστε πιο πολύ οξυγόνο για να ζήσουμε! Τι κάνει, τότε, το σώμα σου; Αντιδρά αμέσως: αναπνέεις πιο γρήγορα και η καρδιά σου χτυπάει, επίσης, πιο γρήγορα! Έτσι, αυξάνει την παροχή οξυγόνου. Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία σου διαστέλλονται, ώστε να μπορεί να ρέει, όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα, παντού!

Αν μείνεις περισσότερο χρόνο στο βουνό, με αραιό αέρα, το ενσωματωμένο "υψόμετρο" σου θα σου αναφέρει: Πολύ λίγο οξυγόνο λόγω αραιού αέρα! Αμέσως, τότε, θα ενεργοποιηθεί η μακροχρόνια βοήθεια και θα ξεκινήσει η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (που μεταφέρουν το οξυγόνο). Και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχεις πολύ περισσότερα απ αυτά!  

Όταν, αργότερα, κατέβεις κάτω στην κοιλάδα και μείνεις εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο αριθμός τους θα μειωθεί και πάλι!

Ο Θεός έχει προγραμματίσει το σώμα σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να γνωρίζει πόσα ερυθρά αιμοσφαίρια πρέπει να έχει - και σε ποιο υψόμετρο!!!

 

PDF - Λήψη


Δραστηριότητα!

Φούσκωσε ένα μπαλόνι και φτιάξε έναν βάτραχο! Το πατρόν θα το βρεις κάνοντας κλικ στο “PDF - Λήψη”.

Αν θέλεις να μάθεις πώς ακριβώς να το κάνεις, κάνε κλικ στο “επόμενο”.


Επόμενο.

Πίσω