Από την Αλάσκα στη Χαβάη

Γνώρισε τα βροχοπούλια!

Παρακολούθησες ποτέ τα αποδημητικά πουλιά, καθώς συγκεντρώνονται στα καλώδια της ΔΕΗ, και ετοιμάζονται για την αναχώρησή τους;
Κάθε χρόνο, ακριβώς την ίδια μέρα, αποδημούν τα ωδικά πουλιά, τα χελιδόνια και οι πελαργοί για το Νότο. Ποιος τους λέει ότι ήρθε η ώρα να μεταναστεύσουν;
Ο Θεός, ο Δημιουργός, τα έχει προγραμματίσει μ’ αυτόν τον τρόπο.
Κι αυτά δίνουν προσοχή στις οδηγίες Του. Αυτό τους σώζει τη ζωή.
Μερικά πετούν 10.000 χιλιόμετρα και επιστρέφουν την άνοιξη πίσω, στην ίδια φωλιά. Δεν είναι ένα θαύμα, αυτό;!
Γνωρίζεις τα χρυσαφί βροχοπούλια του Ειρηνικού; Ζουν στην Αλάσκα, όπου το έδαφος δεν αποψύχεται εντελώς ποτέ. Εκκολάπτονται μετά από 26 μέρες.
Το αγαπημένο τους φαγητό είναι τα μύρτιλλα και τα λιπαρά σκουλίκια. Έχουν το μέγεθος ενός περιστεριού και το φτέρωμά τους έχει χρυσοπράσινες ανταύγειες.
Στο τρέξιμο δεν είναι πολύ καλα, αλλά στο πέταμα. Αυτό είναι και πολύ πιο σημαντικό γι’ αυτά, γιατί κάνουν τις χειμερινές τους διακοπές στη Χαβάη. Αυτό σημαίνει, 88 ολόκληρες ώρες πτήσης χωρίς στάση.
Για τους επιστήμονες, το ταξίδι τους αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, μετακινούν τα φτερά τους 250.000 φορές πάνω-κάτω.

Θα μπορούσες να κάνεις κι εσύ τόσα πουσάπς, χωρίς διακοπή;
Αν το βραχοπούλι είχε πάνω του ταχύμετρο, τότε θα έδειχνε 51 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ζυγίζει 200 γραμμάρια και καταναλώνει το 0,6% του σωματικού του βάρους ανά ώρα πτήσης.
Σύμφωνα με τον υπολογιστή, μετά από τέτοια κατανάλωση, κανονικά θα έπρεπε να πέσει εξαντλημένο μέσα στη θάλασσα, 800 χιλιόμετρα πριν φτάσει στον προορισμό του.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει! Γιατί; Επειδή πετούν όλα μαζί (σμήνος), δημιουργώντας ένα σφηνοειδές σχήμα (τύπου V). Μάλιστα, τα ισχυρότερα πουλιά εναλλάσσονται διαρκώς στην κορυφή. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας!
;
Το χρυσαφί βροχοπούλι του Ειρηνικού ακολουθεί τις οδηγίες που ο Θεός έχει θέσει μέσα του. Χωρίς πυξίδα και χάρτη, πετά μέσα στη νύχτα και στη ομίχλη.
Και παρόλο που τα νεαρά πουλιά δεν έχουν πάει ποτέ πριν στη Χαβάη, μπορούν να βρουν το μικρό νησάκι στον απέραντο ωκεανό.
Ακολουθούν τις καλές οδηγίες του Θεού και τραγουδούν με ευγνωμοσύνη τα τραγούδια τους.
Δεν θα έπρεπε να τα μιμηθούμε κι εμείς;
Για μας, οι καλές οδηγίες του Θεού είναι γραμμένες μέσα στην Αγία Γραφή. Όποιος τις ακολουθεί, φτάνει με ασφάλεια στον προορισμό του.

Πίσω στην αρχή
Ζώα

Επόμενο